I år ska jag exprimentera. Efter att ha läst Eliot Colemans böcker ” The Winter Harvest Handbook” och ”The New Organic Grower” kände jag att det här måste jag prova! Mr Coleman har odlat organiskt sedan slutet av 60-talet, varit en pionjär inom området och har utvecklat många odlingsmetoder. Jag har inte hittat något liknande på svenska så det är bara att ta sig igenom och efter ett tag blir man riktigt bra på att läsa engelska. I sina böcker beskriver han hur han skördar året runt. Trixet är att i slutet av sommaren och framöver så grönsaker som tål kyla. En del asitatiska grönsaker är perfekta och kål, purjo, morötter, mangold mm. och att såklart välja de sorter som är ”vintermorot” och ”vinterpurjo”. Så i slutet av juli ska jag börja så för min höst/vinterskörd/vårskörd. Nu räknar jag inte med att kunna skörda hela vintern, här kan det ju bli minus 15- 20 grader i längre perioder. Men man måste ju prova eller hur? Morötterna blir sötare och godare av kylan. Jag kommer att odla i drivbänkar ute och i växthuset. De i växthuset kommer då att ha skydd i 2 lager. Först av växthusplasten och även av drivbänken. Mer rapport kommer längre fram om hur det går.
Läs mer : http://www.fourseasonfarm.com/pdfs/garden_for_all_seasons.pdf
Gunnel o Karoline
Vad roligt! Och gott!
Jag har slukat allt av Coleman jag kommit över och tycker ocksåd et verkar spännande med vinterodling. I år gick det väl inte riktig som jag tänkt. En stor skillnad mot Colemans klimat är att även om han har kalla vintrar har han mycket solintstrålning. Vi, här på betydligt nordligare breddgrader, har svårare att få någon nytta av (ouppvärmda) växthus på vintern. Det är åtminstone min erfarenhet. Jag lyckades bra med riktigt tidig sådd och utplantering av vinterportlak, vintersallat och mizunakål.
Ja det är det jag har kommit fram till med, att vi har mycket mindre solinstrålning här. Kul att din odling lyckats bra!
Hej! Hur gick det med er vinterodling i år?
Jag bor i Skåne och tänkte plantera ut lite grönt redan i höst efter att ha läst lite om Charles Dowding och hans bok How to grow winter vegetables. Han kommer från Bristol i England vilket ligger lite närmare, sett ur ljus- och breddgradsperspektivet. Har någon av er läst något av honom?
/Malena
Hej!
Nej, vi har inte läst något av honom, än. 🙂
Vinterodlingen vintern -12, -13 blev inget beroende på tidsbrist under sensommaren och hösten då jag borde sått. Men i år ser det bättre ut med tiden i alla fall. Jag har nu sått asiatiska kålväxter, sallat, spenat mm. Rapporterar efterhand på sidan hur det fortlöper.
Gunnel