Under hösten täcker jag landen med det jag har att tillgå; gräsklipp, löv, kompost och komposterad gödsel. I ett av de två stora landen vi har, täcker jag med halm i gångarna. Läs mer om täckodling här.
Jag täcker med det som finns att tillgå, löv, gräsklipp, dåliga kålblad, kompost och gödsel.
De land där potatisen ska växa nästa år täcker jag enbart med löv. Där odlade jag i år kål och landen fick bra med gödsel både hösten 2016 och i våras. Det räcker för potatisen nästa år. Det är nu tredje året som jag täckodlar igen och det är stor skillnad på jorden. Nu är den roligare att arbeta med, den tunga leran börjar lättas upp. Ogräs finns såklart fortfarande men det är så otroligt mycket lättare att rensa bort ogräset nu än det var innan jag började täckodla. Kvickroten växer oftast i lagret mellan jorden och täckmaterialet. Det är bara att ta tag i den och dra försiktigt och utan större besvär följer rötter på 30-50 cm med upp. Ogräs som har pålrot som maskros och tistel är också lättare att dra upp eftersom jorden är porös.
Det känns bra att bädd in jorden inför vintern. Jorden är full med mask blir porösare för varje år.
Sniglar
Visst har jag hittat snigelägg under täckmaterialet men inte alls så mycket som jag befarat efter den blöta sommaren. Arbetet med att bekämpa sniglarna under några år tycks ha gett resultat. Bekämpningen har jag bedrivit på bred front genom att plocka dem, lägga ut snigelmedel och i år även med fällor med surdeg i, ett tips jag fått från inlägg på Facebook och framför allt att låta hönsen få gå lösa på tomten. Läs mer om det arbetet här.
Jag gjorde ett inlägg för något år sedan om täckodling bland kirskål. Jag täckte en blomrabatt som varit helt igenvuxen med kirskål med ensilage. Det fungerar jättebra, bara man täcker med ett tjockt lager och fyller på när det sjunker ihop. I år har jag inte orkat/hunnit eller brytt mig, (så där som livet ser ut ibland) så kirskålen har vuxit sig hög. Jag har nu sakta börjat rensa upp där igen. Jorden är porösare än den stenhårda leran som var där förut och kirskålen är lättare att dra upp med rötterna. Men alla rötter är svårt att få bort, så det krävs ett tjockt lager för att kväva ogräset. Jag har nu fått hem en stor bal med ensilage och kommer att täcka rabatten under kommande månad.
Här är en del av det vi skördat i oktober. Spetskålen Kalibos, vintermorot St.Valery som trots att den är enormt stor inte är träig eller trist att äta, palsternacka, polkabeta, pumpa Tom Fox som inte blev så stor i år men är lagom stora som ljuslyktor till middagsbordet. Vit tefats squash, Vintersquash Uchiki Kuri och den större vita pumpan Snow ball och en bukett ringblommor.
/ Gunnel
Så imponerad av er fina skörd, själv gör maken och jag taffliga försök på sommarstället. Våra morötter var så tunna att vi kunde använt dem som tandpetare … salladen så sen att de ännu kommer lite som vi förväntade oss till slutet av sommaren. Så jag blir glad att det växer så det knakar i era välskötta land.
Tack! 🙂 Sommaren som gick var verkligen svår för vissa grödor. Sallad blev ingen succé här heller och tomaterna blev sena och skörden blev den sämsta någonsin tror jag. Vi hoppas på en kanonsommar nästa år, eller hur? 😉 / Gunnel
Japp, vi får hoppas att nästa sommar blir bättre.