Att täckodla är nog det allra smartaste sätten att odla på!
Täckodling innebär att man täcker all jord man odlar i med gräsklipp, halm, gammalt hö eller ensilage, gärna sådant som blivit förstört så det inte kan ges till djuren längre. Suveränt att kunna använda det i odlingen.
Ogräset tar sig inte så lätt igenom täckmaterialet, jorden behåller fukten längre vilket gör att landen inte behöver vattnas lika mycket vid torka. Maskarna stortrivs när de får mängder med mat, så jorden blir gödslad av allt maskbajs, det är riktiga godsaker för våra grönsaker! Mycket mask i jorden gör också att jorden blir porös och fin av alla maskgångarna och allt material som sakta bryts ned av maskar, organismer och småkryp som finns där.
Upphöjda bäddar som jag just börja täcka med gräsklipp.
Eliot Coleman skriver i sin bok; The New Organic Grower, att de försök som gjorts med att antingen gräva ner gröngödslingen eller att bara lägga den ovanpå jord som vid täckodling, inte visade på någon skillnad i näringstillförseln till jorden. Men i alla försök som gjordes så var det en signifikant minskning av växtsjukdomar och skadedjursangrepp när gröngödslingen lades ovanpå jorden som vid täckodling istället för att gräva ner den.
Det är alltså inte bara arbetsbesparande för oss, jorden och grönsakerna mår bättre av det också!
Rödbetor och sallat som just täckts med gräsklipp
I täckodling behöver man inte gräva jorden, det behövs liksom inte längre. Charles Dowding skriver på sin blogg om de försök han gjort i sina odlingar. Där har han fått lika mycket i skörd från de ytor han grävt på traditionellt sätt och de ytor han inte grävt. I vissa fall har han fått lite mer från de trädgårdsland han inte grävt.
Du får alltså lika mycket skörd eller till och med lite mer fast med mindre arbete. Tack för det säger våra ryggar!
Många oroar sig för att täckodlingen ska göra att mördarsniglarna ska få ännu mer ställen att gömma sig på. Vi har odlat på båda sätten och jag upplever inte att det är ett större antal sniglar när vi täckodlar än när vi odlat utan att täcka jorden.
/ Gunnel
Jag täcker grönsakslandet varje höst med löv, nedfallsfrukt och hestgödsel, när det finns tillgänglig. Och här på våren är löven neddragit i jorden av mask och äpplen förmullet, tillsätter hönsgödsel och så grävas med greb. Jag gräver för at få jorden mera porös och för at ta’ bort det flerårige ogräs, som altid kommer som frö under sommaren och evt. för att få bort rester av kvickgräs. Grönsaksaffald, topper etc. får ligga kvar efter höst av grönsakerna under sommaren och hösten. Har bara ca. 250 kvm grönsaksland, så jag tycker det är överkomligt att gräva och jag får mindre besvär med flerårig ogräs.
Fräsning är bannlyst, det skaber bara mera flerårig ogräs gennem att findela det. Har ingen gräsklipp, det bliver i matten som gödsel.
Det låter som om du har ett bra trädgårdsland och mycket mask i jorden! Härligt!
och sniglarna då?
Jag upplever inte att att vi fått mer sniglar med täckodlingen. Inte heller var det mycket mer sniglar i halmen då vi odlade potatis i enbart halm, som jag också skrivit inlägg om. Jag använder ”snigelfritt” eller liknande och börjar tidigt på våren med det. Hönsen får gå lösa på tomten och gör ett enormt bra jobb som snigeljägare.