Ett uppdaterat inlägg från 2013.
Det kan vara lätt att känna sig lite vilsen bland alla fröpåsar. Vilken ska man välja när det finns flera olika sorter av allt?
Det beror på vad du ska ha grönsakerna till och när du vill ha dem klara. Morötter sår jag flera olika sorter. Sommarmorötter, de växer fort och blir klara tidigt men de är oftast inte så bra att lagra över vintern, därför sår jag några olika sorter av höst och vintermorötter också. På så sätt har vi fina morötter under en längre tid. Likadant med kålsorterna, jag sår några som växer snabbt o blir klara tidigt och några av de sorter som blir klara senare under hösten och klarar lagring bra.
I beskrivningarna på grönsakerna letar jag också efter om det står hur de smakar. På en del påsar står det ingenting om t.ex. tomaten smakar sött, gott, har syra osv, då väljer jag inte den, även om det står att den ger otroligt stor skörd. Bra är ju såklart om den ger massor och smakar gudomligt. Jag undviker i första hand de s.k. F1 sorterna. De är ofta framodlade för att ge stor skörd, tåla långa transporter osv. En fördel de har är att de ofta är sjukdomsresistenta men tyvärr så kan de ofta var smaklösa jämfört med de äldre sorterna.
Man får prova sig fram lite vilka sorter man tycker är godast. Skriv ordentliga skyltar vid dina plantor så du kan jämföra när det är dags att skörda. Det är så lätt att välja olika sorter när man köper fröer men så glömmer man jämföra de olika sorterna vid skörden! En del är godast att äta råa medan andra blir bäst vid tillagning. Sådant kan också vara bra att komma ihåg vid skörden.
Många av de grönsaker vi köper i våra mataffärer är inte alltid de som smakar bäst eller är mest näringsrika. Odlarna måste i första hand tänka på att grönsakerna ska mogna samtidigt så skördearbetet blir lättare, att de tål transport och lagring. Och för deras ekonomi är de tvungna att tänka så när butikerna vill kunna sälja allt så billigt som möjligt. Samtidigt som vi som konsumenter inte vill få hem mosade grönsaker såklart.
Här är en länk till Meny i P1 från 2015, som tar upp just det ämnet.
Hundreds and thousands, den absolut godaste lilla körsbärstomaten jag smakat!
Inköpt hos Rara växter för flera år sedan. Sedan dess har jag sparat eget frö från den varje år.
Men när vi odlar själva kan vi tänka annorlunda, vi kan gå mer på smak, annorlunda färger och vi behöver inte heller bry oss om jordgubbarna tål lång transport eller inte. Transporten från det egna landet in till köket klarar de flesta sorter, om de inte hunnit bli uppätna förstås!
Vill du ha mer att välja på och kanske lite annorlunda sorter så kan du leta bland de lite mindre fröfirmorna:
Runåbergs fröer har riktigt bra hemsida, stort utbud av fröer och där finns odlingsråd för varje sort, hur mycket gödsling som krävs osv.
Impecta har ett stort utbud av blommor, örter och grönsaker.
Rara växter har en massa kul saker också, nackdelen är att deras fröpåsar innehåller lite mindre fröer, jämfört med andra firmors.
Lindbloms frö har fröer och ett bra utbud av tillbehör. Därifrån har jag köpt ett väldigt bra kålnät som hållit bra och de har pluggbrätten i flera storlekar och modeller..
Franchi fröer från gourmetgarage.se har fröer från Italien, deras påsar innehåller mycket frö. Där hittade jag en zuccini som ger mycket blommor och de har även recept på sin sida. Så förra året kunde vi äta goda gratinerade zucciniblommor.
Ha det bra!
Gunnel
Att ha skyltar vid växterna är ett jättebra tips. Det känns så självklart när man sår och då kan man tycka det är onödigt. Tre månader senare är det hopplös att komma ihåg vilken sort man sådde var. I varje fall för mig.
Ja jag har också stått där många gånger och inte haft en aning om vilka sorter jag satt var.