Innan vinter kommit ordentligt, brukar vi fylla på våra förråd. Man vet ju aldrig hur vintern blir och om vintern slår till med en massa snö, storm och strömavbrott så är det bra att ha lite saker hemma så man kan klara sig ett tag.
Nu händer det inte så ofta, elledningarna är till stor del nedgrävda numera, vilket gör att träd som faller i storm inte drar med sig elledningar ner, vilket orsakar strömavbrott. Men vår el kommer från ledningar som inte är nedgrävda överallt ännu. Vi bor precis vid en kommungräns, vilket gör att vi grannar får elen från olika håll, grannen 500 m bort kan ha ström men inte vi, eller tvärtom. Är det kortare tid det är strömavbrott man kan ju faktiskt då gå över till grannen för att både värma sig och få en varm kopp kaffe. Det är ju alltid bra att hjälpas åt.
Ljus och tändstickor måste finnas.
När Gudrun hälsade på så hade vi strömlöst några dygn, då hade vi högläsning i köket på kvällarna med stearinljus som enda ljus. Väldigt trevligt mitt i eländet.
Ficklampor är också bra att ha hemma. Med fungerande batterier.
Den här är bra, man laddar dem genom att trycka på handtaget en massa gånger. Sonen köpte med sig flera stycken från Japan. Jag har sett någon liknande i affären, då betydligt dyrare än de från Japan, tyvärr.
Torrvaror som gryn, ris och mjöl osv finns alltid hemma tillsammans med en del konserver, mat i frysen finns och potatis i jordkällaren. Allt är sådant som vi i alla fall kommer att använda, vi ser bara till att det finns ett litet lager så vi klarar oss bra länge. Går strömmen så får vi vara noga med att inte öppna frysen ofta, då tinar allt snabbare.
Vedspis har vi, så vi får värme och kan laga mat och till och med baka bröd i den lilla ugnen. Vi har även en liten gasolspis som vi använder på semesterresor, den fungerar ju utmärkt även vintertid.
Flera hinkar finns så vi kan fylla upp med dricksvatten snabbt. Vid strömavbrott så har vi bara vattnet som redan är i vår hydrofor och det tar snabbt slut. Det är lätt att glömma sig och spola på toa, innan man kommit ihåg att fylla upp dricksvatten och då står man där med spolad toa men inget vatten att ha till matlagningen. Snopet, där har vi stått några gånger och känt oss lagom dumma.
Vatten till toaletterna så vi kan spola i dem, kan vi hämta i dammen som finns på tomten. Eller så kan vi smälta snö på vedspisen för det. Det vattnet fungerar ju bra även till att tvätta sig i och tvätta kläder i om det skulle bli strömavbrott så länge.
Det är bra att tänka igenom lite vad man ska göra om det skulle hända någon liten katastrof. Nu gör det inte det så ofta. Men om det händer, så är man glad att man förberett sig lite och kan klara sig några dagar i alla fall.
Just nu hälsar stormen Svea på, som tack och lov än så länge inte verkar ställa till så mycket elände.
Ha det bra!
Alltid bra att vara förberedd!
Att vara, som scouternas motto, ”alltid redo” verkar tyvärr höra till en av de många idag utdöende kunskaperna. I och med den ökande flykten från den mörka landsbygden till förmån för den alltid upplysta staden verkar allt fler och fler tro att de är immuna mot rariteter som exempelvis strömavbrott. Men händer det så händer det och då är det inte kul att stå med skägget i brevlådan. Skönt att det fortfarande finns klokingar kvar 🙂
God fortsättning // Alexandra
Helt rätt, jag har också gjort mig redo för Svea. Vis av tidigare erfarenheter kommer jag att hushålla med toalettbesöken om strömmen går. Man får smälta MYCKET snö om man ska spola en gammal toalett. Då tycket jag det är enklare att ge sig ut i snöstormen några minuter,
Haha, hu. Nej det blir för kallt om baken. 🙂 Jag hämtar vatten i dammen till toan.