Jag försöker spara så mycket eget frö som möjligt, både från grönsaker och blommor som jag själv odlar. En fördel med att ta eget frö är att efter några år så har du en sort som anpassat sig efter just din jord. Då har du frö till växter som ger den bästa avkastningen på just din jord och de förutsättningar du har i din trädgård.
Man sparar varje år de plantor som är mest sorttypiska. De plantor som gett bäst skörd, de som klarat sig bäst från angrepp av både skadedjur och sjukdomar.
Många fröer går bra att spara i flera år, jag har sått tomatfrö som var 14 år gamla, alla grodde såklart inte men tillräckligt många för att jag skulle få bra med plantor.
En annan fördel med att ta eget frö är naturligtvis att man sparar pengar. När man börjar odla, så blir frökostnaden ganska hög första året. Men med lite planering och koll på växterna så kan du ta frö redan första året från dina egna växter och behöver inte köpa lika mycket året därpå.
Runåberg skriver om fröodling på sin hemsida och i sin bok; Runåbergs fröer.
Föreningen Sesam jobbar för att bevara mångfalden av köksträdgårdens och åkerns växter. De har en bok om fröodling, som du kan beställa på deras hemsida.
Ha en fortsatt bra helg!
Spännande! Jag samlar också frön, så mycket jag orkar och ids. 🙂 Men jag vill också slå ett slag för att byta frön med andra – till våren ska jag plantera nejlikor som jag fick frön till av min svärmors granne efter att jag hade beundrat de som växte i hennes rabatt! Trädgårdsvänner finns det där man minst väntar sig.
Ja, självklart! 🙂 Det finns nog många roliga sorter man kan få tag på den vägen. Bara att våga fråga.
Ja, det är smart. Har tyvärr inte själv kommit så långt själv än så jag får väl börja med att köpa frön. Men hur gör man med morötter? Var sitter deras frön?
Morötter blommar och sätter frö år 2. Man får spara morötter över vintern och plantera ut dem tidigt på våren. Minst 8-10 morötter behövs. Och att man bara har en sorts morot i sitt land som blommar, annars befruktar de olika sorterna varandra.